Turkuun avattiin 17.5.2019 ensimmäinen lähijakeluasema, joka kantaa nimeä CityHUB. Asema sijaitsee Turun Puutorilla, joka on optimaalinen sijainti keskusta-alueen kevytjakelulle. CityHUBia isännöi Turun kaupunki (Citylogistiikan uudet ratkaisut -projektin puitteissa).

Lähijakeluaseman tarkoitus on vähentää jakeluautojen määrää keskustassa ja tukea hiilineutraalia logistiikkaa. Asema rakennetaan IntLog Oy:n toimittamista siirrettävistä moduulitiloista. Energiaa hubiin saadaan katolle sijoitetusta aurinkosähköjärjestelmästä. Hubilla on tilaa ainakin kahdelle yritykselle samanaikaiseen toimintaan.

Hubilla toimivat DHL Express (Finland) Oy sekä kesän 2019 aikana aloittava Turun Osuuskaupan Kauppakassi -palvelu.

DHL tuo saman päivän aikana jaettavat lähetykset hubille autolla. Tämän jälkeen polkupyöräkuriirit jakavat paketit keskustan alueelle ja illansuussa auto käy hakemassa päivän aikana tulleet uudet lähetykset lentoasemalle jatkokäsittelyä varten. Hubilla toimii myös DHL Expressin Servicepoint nouto- ja lähetyspalveluineen. Jakeluautoja ei siis käy Puutorilla kuin pari kertaa päivän aikana.

Rakennuksen graafisen suunnittelun toteutti mainostoimisto doop dmp Oy.

Kauppakassipalvelu toimii itsepalveluperiaatteella ja avataan kesän 2019 aikana. Palvelu on suunnattu etenkin alueen asukkaille sekä työmatkalaisille. Sijainti on hyvä esim. linja-autolla matkustaville asiakkaille ja jalankulkijoille, jotka voivat napata ennalta tilatun kauppakassin mukaansa hubilta.

Jatkossa hubin ympärillä tullaan tekemään nopeita kokeiluja erilaisilla teemoilla, jotka liittyvät kaupunkilogistiikan kehittämiseen, päästöjen vähentämiseen ja erilaisten kevytkuljetusvälineiden testaamiseen. Kokeilut toteutetaan yhdessä yritysten kanssa ja niihin liittyvät haasteet julkaistaan Hilma-järjestelmään. Ennen kokeiluja toteutamme yhdessä OP Turun seudun kanssa kevytyrittäjyyskoulutusta halukkaille. Tämä mahdollistaa hankkeeseen osallistumisen helposti ja nopeasti.

CityHUB toimii Puutorilla aluksi 12 kk, jolloin voidaan kokeilla konseptin toimivuutta kaikkina vuodenaikoina.

Hubin lukitukset toimivat iLOQ S50 älylukoilla, jonka avaimena toimii älypuhelin. Lukko saa energiansa matkapuhelimen akusta eikä vaadi kaapelointia. Lukkosylinteri sopii suoraan lähes kaikkiin olemassaoleviin runkoihin.

Mikäli yritykselläsi on kehitysideoita tai toimintamalliajatuksia kaupunkilogistiikan kehittämiseen, ota rohkeasti yhteyttä projektihenkilöstöön.