Droonikuljetusten kokeilut käynnistyvät

TAMKin kampuksella 29.1.2019 järjestetty verkottumisseminaari keräsi kattavan joukon drooniasiantuntijoita ja kokeiluista kiinnostuneita yrityksiä usealta eri alalta.

Verkko-ostosten suosion nopea kasvu on lisännyt huomattavasti pakettien kuljetus- ja jakelumääriä. Tämä puolestaan aiheuttaa tarpeen löytää yhä taloudellisempia ja tehokkaampia, mutta samalla kuluttaja- ja ympäristöystävällisempiä logistisia ratkaisuja. Yhtenä ratkaisuvaihtoehtona on 2010-luvulla laajasti yleistyneiden droonien tai dronejen eli miehittämättömien pienoiskoptereiden hyödyntäminen kuljetus- ja jakeluvälineenä. Droonien kaupalliseen hyödyntämiseen logistiikassa liittyy kuitenkin moninaisia ratkaistavia asioita ja näitä asioita selvitetään konkreettisten pilotointien kautta Citylogistiikan uudet ratkaisut –hankkeessa.

Projektipäällikkö Erkki Kiviniemi kertoo hankefaktoja

Hankkeen tarjoaman drone-logistiikan pilotointialustan toiminta-ajatusta esiteltiin yrityksille TAMKissa järjestetyssä seminaarissa ja tilaisuus toimi samalla lähtölaukauksena yritysten pilottiprojekteille. TAMKissa hankkeen projektipäällikkönä toimiva Erkki Kiviniemi avasi omassa puheenvuorossaan hankkeen tarjoamia palveluita, joita mukaan lähtevät yritykset voivat hyödyntää. Tilaisuuden pääpuheenvuoroissa kuultiin ensimmäiseen pilottiprojektiin lähtevistä yrityksistä Kuortti yhtiöiden Jussi Kuortin sekä RumbleTools Oy:n Pentti Kokin ja Jiri Härmän esitykset.

Jussi Kuortti korosti omassa puheenvuorossaan uusien kokeilujen ja yhteistyön tärkeyttä, jotta uudet ratkaisut saadaan käyttöön. ”Tärkeintä on saada jengi mukaan”, kuten hän asian ilmaisi. Yleisöä kiinnosti pilotointikokeilujen paikka ja kuljetettavaksi valittava ja soveltuva tavara. Kuortin mukaan paikkana Tampereen keskusta-alue on kiinnostavin, vaikka pilotoinnin yksityiskohdat ovatkin vielä suunnittelun alla ja tarkentuvat myöhemmin.

Osallistujia kiinnosti myös RumbleTools Oy:n kehittämät ratkaisut droonien autonomiseen lennättämiseen. Jiri Härmän esityksessä nähtiin kuinka yhtiön päätuotetta, automaattista telakointiasemaa, käytetään tällä hetkellä esimerkiksi tehdasympäristön valvonnassa.

Yleisö oli aktiivisesti mukana ja keskustelu oli ajoittain varsin vilkasta.

Yhtiö on kehittänyt autonomisia ratkaisuja muihinkin käyttötarkoituksiin ja on nyt mielenkiinnolla lähdössä pilotoimaan konseptejaan logistiikka-alan käyttöön. Useiden osa-alueiden osalta pilotoinnin tekniset valmiudet ovat jo pitkällä.

RumbleToolsin käyttämä hybriditekniikalla toimiva drone

 

RumbleToolsin Pentti Kokki vastaili yleisön esittämiin kysymyksiin ja esitteli yrityksen käyttämän hybriditekniikalla toimivan drone-mallin teknisiä ominaisuuksia.

 

Teksti ja kuvat: Kalle Tammi