Turussa käynnistyy neljä uutta kokeilua

Turussa käynnistyy kevään aikana neljä uutta kokeilua, joiden tuloksina saadaan suuri määrä dataa niin liikennöitsijöiden avuksi kuin suunnittelun pohjaksikin.

Kaksi kokeilua keskittyvät mittaroimaan ja analysoimaan jakeluautojen pysäköintiä Turun keskustassa sekä tuomaan kuljettajille tiedon jakeluruutujen käytettävyydestä sekä sijainneista. Toinen kokeiluista toteutetaan kameroiden ja tekoälyn avulla ja toinen LoRa-antureiden avulla. Eri tekniikoilla pääsemme vertailemaan tuotettua dataa ja pohtimaan miten ko. asiat voitaisiin jatkossa huomioida paremmin jo suunnitteluvaiheessa. Seurantaan otetaan aluksi viisi jakeluautojen purkupaikkaa sekä muutama ”epävirallinen” purkupaikka Turun keskustassa. Paikat ilmoitetaan, kun järjestelmät ovat toiminnassa. Näiden kokeilujen toteuttajina toimivat Brighthouse Intelligence Oy ja Fidera Oy.

Kolmannessa kokeilussa tuodaan kuljettajille mobiilisovellus, jonka avulla voidaan jakaa toimijoille ns. hiljaista tietoa esim. lastauslaitureiden sijainneista tai ajoreiteistä sisäpihoille ym. Sovellukseen on tarkoitus tuoda myös toisissa kokeiluissa tuotettua dataa, jolloin voisimme tarjota kuljettajien käyttöön yhden käyttöliittymän, josta on mahdollista helposti saada tarvittava määrä tietoa ja suunnitella reitit jo etukäteen. Kokeilun toteuttaa Tietorahti Oy.

Viimeisessä kokeilussa tuodaan markkinoille joukkoistamisalusta, jossa kuka tahansa voi toimia kuljettajana. Alusta kerää toimitettavista paketeista kuormia, jotka on optimoitu halutulle kuljetusvälineelle ja jotka ovat menossa samaan suuntaa. Alusta on tarkoitus tuoda aluksi taksinkuljettajien käyttöön, jotka voisivat kuljettaa paketteja hiljaisina hetkinä. Alustan toimittaa Fiuge Oy.

Kirjoittaja ja lisätietojen antaja: Jere Lumikko