Tutustumassa: Tulevaisuuden postimopot

Posti hankkinut 250 sähköjakeluskootteria Suomeen.

Posti on ottamassa käyttöön uutta vähähiilistä jakelukalustoa. Citylogistiikkaan on tulossa varta vasten suunniteltuja sähköskoottereita, joilla peräkärry mukaan lukien on pituutta 2,5 metriä. Varsinais-Suomessa sähköjakeluskoottereita on jo käytössä Turussa, Raisiossa, Naantalissa ja Salossa, pääosin omakoti- ja rivitaloalueilla. Skootterit mahdollistavat myös erilaisten pienten logistiikan lähetysten kuljetukset, kuten samana päivänä toimitettavat verkkokaupan lähetykset kaupunkialueella.

Kuvassa Kari Lindström Turun AMK:sta. Kari pääsi kokeilemaan Postin uutta sähköskootteria.

 

Työntekijät osallistuvat Suomen Ammattiliikenne Akatemian pitämään työturvallisuus- ja ajokoulutukseen ennen sähköskootterin käyttöönottoa. Koulutuksessa tutustutaan kulkuvälineen ominaisuuksiin ja erityispiirteisiin sekä teoriassa että käytännössä ajoharjoitteluradalla. Esimerkiksi kulkuneuvon käyttäytymistä käännöksissä eri nopeuksilla harjoitellaan koulutuksessa turvallisesti kaatumatuilla varustetulla versiolla. Turussa 28. marraskuuta pidetyssä koulutuksessa ensimmäistä kertaa sähköskootteria ajamaan päässyt työntekijä totesikin ajopelin olleen hänen yllätyksekseen tosi mukava ajaa.

Kuvan ajoharjoittelussa käytettävä skootteri on varustettu kaatumaraudoilla.

 

Postin Varsinais-Suomen koulutussuunnittelija Kimmo Lehdon mukaan tänä talvena kerätään kokemuksia erityisesti sähköskoottereiden toimivuudesta Suomen talviolosuhteissa. Liikenteessä sähköjakeluskootteria koskevat mopoilun säännöt ja sen ajonopeus on noin 45 km/h, mikä autoilijoiden onkin syytä huomioida näiden sekä muiden vähäpäästöisten ja kevyiden kulkuneuvojen yleistyessä.

 

Teksti: Paula Väisänen, Valonia

Kuvat: Kimmo Lehto, Posti Oy